Ontdekking

Ontdekking

De rode draad in al je relaties ben jij. Wie ben jij in je contacten met vrienden, familie, collega’s, gezin, geliefde? Waar kun je jezelf zijn, waar probeer je de controle te houden, waar pas je je aan? Hoe ben je geconditioneerd door je verleden en de cultuur waarin je leeft? Hoe creëer je vervullende relaties zonder verlies van autonomie?

Een intensieve, driedaagse ontdekkingstocht door de jungle van moderne relaties, al dan niet intiem. Onthullend, soms onthutsend, vaak hilarisch en altijd bevrijdend.

"De Ontdekking is voor mij een dynamische en inspirerende ontdekkingstocht geweest. Verfrissend helder, soms pijnlijk duidelijk, verdiepend en warm verbindend. Krachtig in eenvoud en met zeer ervaren, hoge kwaliteit trainers. Een aanrader wanneer je relatie een duwtje (of een boost) kan gebruiken!" "Een fantastische, rijke en gevulde training, die me liet inzien dat ik zelf verantwoordelijk ben voor de kwaliteit van mijn relaties met anderen en die me handvaten gaf hoe ik die verantwoordelijkheid daadwerkelijk kan nemen!"

Vervullende relaties: de dans tussen autonomie en verbinding

Hoe geef je je relaties op een vervullende manier in vrijheid vorm? Hoe verbind je je diepgaand en duurzaam met anderen zonder je autonomie op te geven?

Op alle vlakken van ons leven hebben we meer keuzevrijheid dan alle generaties vóór ons. Daarmee hebben we meer kansen voor persoonlijke ontplooiing, geluk en vervulling dan ooit. Anderzijds leidt het wegvallen van stabiele gemeenschappen ook tot meer sociaal isolement, depressie, zingevings- en relatieproblemen.

 

Vrijheid, blijheid?

We zijn blij met de grotere gelijkwaardigheid tussen mannen en vrouwen, maar ook op dat vlak heerst nu veel verwarring. Het vrouwelijke in ons verlangt nog altijd naar verbinding en overgave, maar als vrouw zijn we nu bang om daarmee onze zelfstandigheid op te geven. Het mannelijke in ons wil nog altijd ergens voor staan en iets bereiken, maar als man willen we geen lompe doordouwers meer zijn.

In plaats van “tot de dood ons scheidt” kiezen we steeds meer voor ‘seriële monogamie’ of zelfs open relaties. Maar nu veel cultureel bepaalde keurslijven wegvallen, realiseren we ons ook: “Falling in love is easy, staying in love is special.”

 

Volwassen verlangen of onvervulde kinderbehoefte?

We worden ons steeds meer bewust van de spanning tussen onze volwassen verlangens en onze onvervulde kinderbehoeften. Hoe intiemer je relatie, hoe meer je in de greep kunt komen van je kinderlijke verlatings- of bindingsangsten. Hoe onbewuster je daarvan bent, hoe dwingender dat kind in jou wordt, wat tot veel problemen en agressie kan leiden.

Kortom, meer keuzevrijheid en inzicht brengt ook meer eigen verantwoordelijkheid met zich mee. Dat vergt doorgaande bewustwording en zelfreflectie, openheid en invoelingsvermogen, inzet en onderhoud.

In de Ontdekking ontdek je vanuit eigen ervaring hoe jij je beweegt in je contacten met de mensen om je heen. Je krijgt handvatten hoe je jezelf hierin beter kunt leren kennen en sturen. Je leert de boodschappen van je emoties en gevoelens te verstaan en in te zetten voor meer vervulling in al je relaties. 

 

Deelnemers over de training

"Na de Ontdekking snapte ik beter waarom het mis ging in de relatie."

"De Ontdekking is voor mij een dynamische en inspirerende ontdekkingstocht geweest. Verfrissend helder, soms pijnlijk duidelijk, verdiepend en warm verbindend. Krachtig in eenvoud en met zeer ervaren, hoge kwaliteit trainers. Een aanrader wanneer je relatie een duwtje (of een boost) kan gebruiken!"

"De Ontdekking was voor mij een echte eyeopener ten aanzien van hoe relaties werken; niet alleen in het algemeen maar ook voor mij persoonlijk."

"Ik ben een rationele man, en ook gevoelig. Maar hoe die 2 aspecten bij elkaar te brengen... de Ontdekking toonde mij een weg naar verbinding tussen hoofd en hart."

"Het was een fantastische, rijke en gevulde training, die me liet inzien dat ik zelf verantwoordelijk ben voor de kwaliteit van mijn relaties met anderen en die me handvaten gaf hoe ik die verantwoordelijkheid daadwerkelijk kan nemen!"

"Ik heb ervaren en gezien wat maakt dat ik mijn relaties laat mislukken... een zeer waardevol inzicht"

"Een training waarin je geconfronteerd wordt met de patronen en strategieen waarmee je relaties (vaak onbewust) probeert te beïnvloeden/controleren en die vaak averechts werken."

"Een training die handvaten biedt om je relaties te verbeteren en meer verbinding te ervaren."

"De ontdekking leert me kijken naar hoe ik me verhoud tot mijn relaties en hoe ik leiderschap kan nemen om vanuit mijn authentiek verlangen de ander te ontmoeten."

 

Voor wie?

 • Voor singles en voor stellen, met of zonder hun partner 
 • Als je meer inzicht wilt in jouw relatiepatronen (in al je relaties)
 • Als je bereid bent je hart (weer) te openen, met alle risico van dien
 • Als je (weer) contact wilt maken met je eigen levensenergie
 • Als je in een veilige setting je schroom op relatiegebied wilt overwinnen
 • Als je zin hebt in een krachtige impuls voor je liefdesleven

 

Wat levert het je op?

 • Meer inzicht in relatiedynamieken en in je eigen relatiepatronen
 • Bewustwording van wat er precies in jou gebeurt in je contacten met anderen
 • Meer inzicht in je eigen persoonlijke ontwikkeling, gezien vanuit een groter maatschappelijk en evolutionair perspectief
 • Meer intimiteit met jezelf en anderen
 • Meer autonomie en vrijheid om je verlangens te volgen
 • Meer zelfvertrouwen op het gebied van relaties en intimiteit
 • Meer energie en levenslust

 

Wat gaan we doen?

In een veilige bedding met zorgvuldige begeleiding door een team van zeer ervaren trainers en assistenten kom je dieper in contact met je eigen levensenergie. Je ontdekt nieuwe mogelijkheden en krijgt handvatten voor het aangaan, onderhouden en verdiepen van al je relaties.

We werken met Emotioneel Lichaamswerk, ademwerk, schaduwwerk, meditatie en coaching.

Je geniet 3 dagen en 2 nachten van een uitstekend verzorgd verblijf op het prachtige landgoed Venwoude in Lage Vuursche, in de bossen tussen Hilversum en Utrecht.

 

Aanmelden

Meld je minimaal 3 weken van tevoren aan, zodat we alle administratieve zaken voor je op orde kunnen maken.
Wil je je later aanmelden, stuur dan een mail naar de trainer.

 

Leon Gras en Pauline Botden

"Deze training is wat ons betreft een prachtige plek om te spelen en te oefenen op het gebied van relaties. Jezelf leren kennen in de dynamieken die zich telkens weer voordoen in de relaties die je aangaat kan zowel ontluisterend als opluchtend en openend zijn. Bij elke verdere bewustwording openen zich nieuwe mogelijkheden om weer stappen te zetten op weg naar een verdere verdieping in al je relaties. En elke keer zien we ook weer de verwondering over hoeveel levenslust en energie ieder in zich heeft, en hoe groot ons verlangen naar verbondenheid en intimiteit is en geleefd wil worden."

 

Praktisch

Tijd Deelname Kosten
3 dagen + 2 avonden Voor iedereen, individueel en als stel. Meld je minimaal 3 weken van tevoren aan 695 euro
Verblijf

Kom je voor een avond, een dag of een meerdaagse training, je bent altijd van harte welkom op Landgoed Venwoude, een prachtig stiltegebied in het hart van Nederland.

 • images
 • images
Wordt gegeven door
Leon Gras

Leon Gras

Duidelijkheid, zelfinzicht en transformatie

Binnen de Venwoude Levensschool ben ik verantwoordelijk voor het relatie- en mannenwerk. Ik ben mede-ontwikkelaar en trainer van de jaarlijkse…

Uitgebreide beschrijving van Leon Gras

Pauline Botden

Pauline Botden

Toewijding, compassie en humor

De waarheid van je hart leren kennen en leven, voor jezelf, de ander en de wereld, is zowel de drive…

Uitgebreide beschrijving van Pauline Botden

Pijlers

Abonneer je op levensmail

En we delen met jou support en inspiratie in de vorm van ervaringen, oefeningen, vraag en antwoord, columns en inzichten van onszelf en deelnemers.