Levensmail

22 aug, 2019 door Admin

Wie gaat op vakantie en wie komt er thuis?

Vakantie ter discussie

Het is populair om je ‘vakantie’ ter discussie te stellen. Om te stoppen om ‘openluchtmuseum Europa’ te bezoeken. Ik had door omstandigheden beperkte vakantiemogelijkheden. Dat bracht mij vanzelf bij de vraag: Moet ik op vakantie om te krijgen waarvoor ik normaal op vakantie ga?

Voorpret

Eerder had ik nog voorpret over weide vlaktes, bekende en onbekende wegen, bijbehorende vakantiegevoelens, boeken lezen, oneindig luieren totdat ik vanzelf weer zin krijg. En vooral niet bezig zijn met wat er moet gebeuren. Even alles achter laten.

Wie laat wat achter?

Toen ik thuis bleef, zonder dat er heel veel te doen was, besefte ik dat dit een ongeplande uitgelezen  mogelijkheid voor zelfonderzoek was. Is het per se nodig om ‘er’ uit te zijn. Wie is Mauk die er uit gaat? En waar ga ik dan uit?

Zelfonderzoek

Ik begon mijn aandacht te richten op de staat van zijn van mijn systeem: Lichamelijke contracties, bezorgde gedachtes. Ik zag hoe een papiertje, dat gekoppeld is aan een bepaald project, mijn systeem activeerde. Dat ik me dan ineens moe kon voelen. En dan niets doen. Niets veranderen, nergens op ingaan en minitieus waarnemen. Precies voelen hoe mijn systeem zich gedraagt.

Hoe ver ben ik?

Na een tijdje kwamen er meer momenten dat ik ontspannen in mijn lichaam was, niet bezig met wat er ging komen of wat er moest zijn. Ik besefte weer iets dieper dat ik nooit van mijzelf op vakantie ben. En dat op vakantie gaan, niet betekent dat ik geen stress produceer. En waarom je soms na een vakantie, na je eerste werkdag nodig weer ‘op vakantie’ moet.

Toch nog

Toch ga ik nog tien dagen weg om mijzelf even te verlossen van de dagelijkse triggers. Wellicht met iets meer besef dat ik nooit verschoond ben van zelfonderzoek om in een ontspannen ruimte te kunnen zijn, voorbij automatische vormen van overleven.  

Heb jij ontdekt in welke zin het beter is om thuis te blijven, of juist op vakantie te gaan?

Mauk Pieper

1 reactie op “Levensmail

  1. Beste Mauk,
    op vakantie kom ik thuis bij mijn gezin. 3 weken onafgebroken op elkaar aangewezen. Dat roept allemaal spanningen op waar ik thuis voor weg kan lopen maar op vakantie niet. Hoeveel ruimte mag ik voor mijzelf pakken? Wat klopt op welk moment? Zelf iets doen, met de kinderen of met zijn allen? Dit jaar kwam erbij dat ik veel foto’s kreeg van vrienden die heel ver weg een “droomreis” maakten. Eerst raakte dat: waarom zij in Afrika en Azie en ik op de camping? Direct kwamen ook vrienden in gedachten die door omstandigheden helemaal niet 3 weken weg kunnen met hun gezin. Jaloezie maakte plaats voor dankbaarheid.
    Eenmaal thuis is die dankbaarheid er nog en als gezin zijn we gegroeid. Volgend jaar weer!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Pijlers

Volg ons