dagOpening

06 jul, 2020 door Admin

Moeder – Zoon

Het gaat heel slecht met mijn zoon. Thuis is de situatie onhoudbaar. Er wordt van alles in mij aangeraakt, van buitengesloten voelen, tot gewoon boos tot onverschillig.
Marijke: Heel pijnlijk! Je getuigt van heel veel houden van van je zoon. Als moeder wil je niets liever dan dat het je kind goed gaat.
Hij is nu 23, in basis heb jij je taak volbracht. Jij hebt je zoon alles gegeven. Helaas loopt zijn leven allesbehalve van een leien dakje. Heftig!
De grootste uitdaging nu is dat je je zoon, met alle ongemakken die hij ervaart, in zijn potentie blijft zien. Jij hoeft niet meer voor hem te zorgen.
Wanneer het in jouw vermogen lag om dat wat speelt voor hem op te lossen, zou het inmiddels achter de rug zijn. Hij mag weten dat je heel veel van hem houdt en dat hij het nu zelf zal moeten doen.
Ik kan uit eigen ervaring spreken dat dat een ‘hell of a job’ is voor een moeder.
Het lijkt een daad van liefde dat wij, moeders, zover kunnen gaan, dat het zelfs ten koste van ons zelf gaat. Je zoon schiet er echter niets mee op. Hij is jou dan kwijt.
Je taak is volbracht. Of je er nu trots op terugkijkt hoe je het hebt gedaan of niet, hij zal het ermee moeten doen.

Ja. Dat vind ik het lastigste. Hem te laten weten dat ik van hem hou en ook aangeven dat zijn gedrag niet acceptabel is.
Marijke: Het is zo mooi, hoe je het nu zegt. Je houdt je zoon hoog, je houdt van hem en hij heeft helaas gedragingen die niet acceptabel zijn.
Wij als moeders hebben onze grenzen te bewaken, niet alleen voor onszelf, maar zeker ook voor onze kinderen. Je zoon schiet er niets mee op wanneer hij de ruimte krijgt om zijn destructieve gedrag te kunnen botvieren. Aan jou de taak om grenzen te stellen.

Ja. Ik kom weer bij mijn potentie. Het wordt me duidelijk, wat ik natuurlijk al wel wist, maar nu voel ik het.
Marijke: Dit is zo’n intens proces. Kinderen zitten als het ware onder onze huid, het laatste wat we willen is ze de deur wijzen. Ik kan zo met je meevoelen. Ik kan ook uit ervaring spreken, dat wanneer je echt de zelfzorg weet op te brengen in al je houden van, er ook iets anders kan gebeuren.

Dankjewel.

Marijke Heetveld