Omgaan met verlies

24 apr, 2018 door Admin

Pijn

Er is  pijn in mijn hart, soms op de voorgrond, vaak op de achtergrond, Het is er elk moment. Mijn grote Liefde is gestorven. Een leven zo verknoopt met dat van haar, nu is het stil.

Stil

Fysiek is ze niet meer bij me. Daarmee is het decor van mijn leven totaal veranderd. Niet meer haar  vanzelfsprekende grapjes, een knuffel, een blik, samen aan het ontbijt, samen werken. Het is stil en leeg zonder haar.

Dichtbij

Het verdriet en de tranen wellen in onverwachte momenten op. Als het even stil is, als iemand vraagt hoe het met me is, als ik haar foto zie… Ze is er niet meer en toch is ze overal, in momenten zo dichtbij. .

Schoonheid

Gisteren fietste ik in het bos, met de pijn in mijn hart. Herinneringen kwamen omhoog. Ineens realiseerde ik me dat er meer is dan die gedachten, dan de herinnering. Terwijl ik fietste, voelde ik de zon op mijn gezicht en zag ik de eerste groene blaadjes aan de bomen. De schoonheid van de natuur. Ik leef,  misschien wel meer dan ooit!

Ruimte geven

Als  ik van het verdriet en de pijn weg ga, voel ik me somber en mis ik haar. Als ik het ruimte geef, de tranen laat stromen, komt er ruimte en is ze heel dichtbij me.

Hoe ga jij om met verlies?

Anne Keren Bakker

23 reacties op “Omgaan met verlies

 1. Lieve Anne Karen,
  Ik zei het je al, mooie lieve dappere ben je.

  De kracht van koesteren
  Je liefste lief, je houdt haar dichtbij je
  Zo voor altijd samen
  Koester en voel
  Voel dat je meer bent, je niet alleen bent.

  Ik geef je mijn bewondering, je bent belangrijk en bijzonder!
  Een hele lieve ben je
  ook dat nog.

 2. Wat een mooie woorden deze rondeel heb ik voor mijn lief gemaakt
  Ik zag een vlinder vliegen
  Op elf april
  Gisteren zag ik hem ook
  Ik zag een vlinder vliegen
  Herinnering blijven
  Aan mijn liefste lief
  Op elf april
  Zag ik een vlinder vliegen
  Marianne

 3. Dank je wel Anne Karen voor je moed om dit persoonlijke verhaal te delen. Ik geloof in de helende werking van het delen van persoonlijke pijn.
  Ik geloof dat als ik de moed heb om mijn pijn en verdriet de ruimte te geven, dat ik ook de ruimte krijg om te helen. En dat lukt me vaak niet. Mooi hoe jij dat doet!

 4. Mooi geschreven! Verhelderend hoe je met het verlies omgaat. Ik hield het nooit droog bij verlies van dierbaren ( vader, moeder zus, schoonzus en schoonbroer) . Tranen daar begon de verwerking voor mij, en zelfs jaren later bij een eerst avond cursus ELW tijdens een ademsessie waren er weer tranen. Het verlies van mijn vader kwam weer langs….

 5. Lieve Anne Karen,
  Wat mooi,
  Een verbinding, zuiver, uit het hart, resonerend met/in elkaar,
  En de (verbindingsduidende) pijn van verlies vervolgens….
  Je woorden raken,
  en maken zo zichtbaar…. waar ik wat afstand neem, in welke vorm dan ook, als de pijn op borrelt van het voelen niet mn eigen diepte in te durven gaan….
  met mezelf, met de ander…
  Je schrijven maakt dat bewust en voelbaar….
  auw en mooi
  en vanuit beide…. je omhelzend, dankjewel,

  veel liefs en aanwezigheid met je dierbaren en je visie

  1. Dank je wel Marcel voor je reactie en voor de herkenning. Pijn is niet fijn, maar het geeft me ruimte en verdiept mijn leven als ik het kan toelaten, dat vraagt elk moment opnieuw om een keuze.
   liefs
   Anne Karen

 6. Anne-Karen,
  Dank je voor het delen.
  Onvoorstelbaar voor mij om met zulk verlies te moeten leven en prachtig hoe je daar mee om gaat.

  Knuffel Fred

 7. Lieve Anne Karen,
  Hoe bijzonder dat ik vandaag je mail ontvang. Ik zag “levensmail” in mijn inbox en kreeg al een gevoel, het zal toch niet? En ja hoor…”omgaan met verlies”, precies op de dag dat mijn broer twee jaar geleden volledig onverwachts overleed. Vandaag schreef ik nog “het lijkt wel alsof ik steeds meer “wakker” wordt in de tijd dat jij er niet meer bent en wat doet dat een pijn zeg!”. De pijn voelen en huilen maakt dat ik meer open ga, mijn potentie voel en dus mijn levensenergie en ook de pijn….Ik heb nu vakantie en kan mijn eigen “retraite” organiseren. Er even in zijn met alles wat zich aandient. Dat vind ik in het dagelijkse leven nog wel eens lastig. Juist om vanuit mijn bewustwording dit proces te doorlopen en dit door de steun vanuit Venwoude ook steeds meer te kunnen doorlopen, maakt het anders. En daarin de tijd nemen, zonder in handelen, oplossingen of wat dan ook te denken, maar het is….Voor mij een mooie uitdaging. Dank je voor je mooie mail en woorden. Heel helpend.

  1. Lieve Yvonne,
   Dank voor je delen ook. Precies wat je schrijft, dat het toelaten van de pijn geïntegreerd mag zijn in je dagelijks leven. Ik neem momenten om bewust mijn aandacht naar mijn hart te brengen, ruimte te geven aan wat gevoeld wil worden. Dat werkt helend en zo blijf ik open. Liefs voor jou op deze speciale dag. Anne Karen

 8. hoi Anne wat een mooie kijk op zoiets verdrietigs.
  wij kunnen er allemaal van leren.
  dat je geluk kunt vinden achter het rouwen.
  dat jou ervaring is dat je beseft dat je haar mist maar dat je ernaast meer kan genieten van wat er nog wel is. en bovenal niet hoeft te vergeten wat voor vreugde je hebt gekregen van haar die herinnering geeft troost en vreden

 9. Steeds herinniger

  dat het slijten zou
  minder worden zou
  oppervlakkiger voelen zou
  de misvatting is begrijpelijk

  het slijt niet
  het slijt in

  dieper en dieper
  een droeve groef die
  na de afstand van jaren
  als de Chinese muur vanaf de maan
  (ook al is dat niet eens waar)
  zichtbaar en voelbaar

  het slijt niet
  het slijt in

  dieper en dieper
  inniger en inniger
  de herinnering in de herinnering aan
  zelfs te zien met ogen dicht
  zelfs te zien vanaf de maan

  Merel Morre 2016
  ??

 10. Lieve Anne Karen, ik ben geraakt door je intense gevoeligheid en je kracht. Dat is ook wat je uitstraalde toen ik je laatst zag bij de stilteretraite. Dank dat je er woorden aan geeft en deze met ons deelt. Ik ben er stil van. ?

 11. Hoe mooi dat ik jouw bericht nu in mijn mailbox ontvang. Vandaag is het precies 2 jaar geleden dat mijn broer totaal onverwachts overleed. Ik heb net een stukje geschreven waarin ik zeg ; het lijkt wel alsof ik steeds meer wakker wordt in de tijd dat hij hier niet meer is. Blijkbaar was de pijn te groot, teveel, om het werkelijke verdriet te kunnen ontvangen die het overlijden gaf. Mik laat de pijn nu stromen en heb de laatste week veel gehuild. Diep gehuild. En juist door die pijn te voelen en die te laten gaan kom ik dichter bij mijn potentie/levensenergie. Makkelijk is het niet. Gelukkig heb ik nu vakantie.

 12. Hoi Anne Keren,
  Ik wens je sterkte met dit grote verlies.
  Wens je ook veel hier en nu toe met lente doorkijkjes..
  Paul Velthuis, oud collega Pim Mulier.

 13. Psychische pijn is altijd aanwezig, en die pijn is altijd maximaal. Dat geldt voor iedereen.
  Als je veel pijn voelt op een bepaald moment, betekent dat alleen maar dat je op dat moment meer bewustzijn hebt dan normaal. Je bent je dan meer bewust van de maximale pijn die er altijd is.

  Als je je goed voelt, betekent dat dat je je innerlijke pijn via afleiding wegdrukt. Daarom zoekt de mens altijd afleiding. Als je afleiding hebt, heb je minder bewustzijn, en dus voel je je pijn minder goed. Maar die pijn gaat dan natuurlijk gewoon door in je onbewuste en vernietigt van daaruit je leven, dus afleiding zoeken en hebben is zinloos.
  De relatie die u had gaf u afleiding van uw pijn, en door het overlijden van uw partner is die afleiding weggevallen.

  De enige oplossing is jezelf voor eens en altijd te bevrijden van al je innerlijke pijn. Dat is bijzonder moeilijk en dat lukt maar heel weinig mensen. Om bevrijd te worden van je innerlijke leed moeten je hersencellen een mutatie ondergaan, en dat gebeurt uiteraard niet zomaar.
  Toch is het goed om het te proberen, want al het andere heeft geen zin, al het andere is pijn. De enige die hier iets zinnigs over heeft gezegd is Jiddu Krishnamurti.
  Veel succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Pijlers

Abonneer je op levensmail

En we delen met jou support en inspiratie in de vorm van ervaringen, oefeningen, vraag en antwoord, columns en inzichten van onszelf en deelnemers.

Volg ons