Marijke Heetveld

Ouder worden

29 mei, 2018 door Admin

Natuurlijk

Ouder worden is een natuurlijk proces en is genadeloos, oftewel daar kom je niet omheen. Lange tijd was ik er niet mee bezig. Vanaf een bepaald moment ontwikkelde ik een andere relatie met de signalen die mijn lichaam me gaf.

Realiteit

In het ouder worden spelen zich andere processen in mijn lichaam af. Mijn lichaam wordt niet alleen gevoeliger, mijn waarneming van wat er in mijn lichaam gebeurt wordt ook scherper. Het luisteren naar de signalen van mijn lichaam en van daaruit met mijn lichaam samenwerken, is meer vanzelfsprekend.

Aanvaarding

In een steeds dieper ‘ja’ zeggen naar mijn lichaam, openen zich mogelijkheden. Ik maak duidelijke keuzes en kan me wijden aan ‘zaken’, waarin mijn verworven kwaliteiten en levenservaring volledig tot hun recht komen.

Wie ben ik?

Deze onderzoeksvraag verdiept zich in mij. Ik ervaar dat mijn lichaam zich voegt naar wat ik te doen heb in dit leven, naar waar ik voor sta. Er is dan vrede en harmonie van waaruit ik vanzelfsprekend de volgende stap zet. Dat is ongekend krachtig.

Mogelijkheid tot groei

Ik leef in het perspectief om in alles de mogelijkheid tot groei en ontwikkeling te zien. Alles wat plaats heeft in mijn leven, hoe onaangenaam soms ook, draagt bij aan mijn ontwikkeling. Dat geldt ook voor ‘ouder worden’: meer innerlijke rust, meer relativering, meer overzicht, toenemende wijsheid.

Luxe

Ik realiseer me dat ‘ouder worden’ een luxe probleem is. Ik weet me een gezegend mens, die er soms niks aan vindt om ouder te worden.

Wat zijn jouw ontdekkingen hierin?

Hoe ga jij ermee om?

 

Marijke Heetveld

17 reacties op “Ouder worden

 1. Lieve Marijke,
  ook ik ‘strijd’ soms met het feit dat ik niet meer alles kan wat ik ‘wil’ doen. En het is een fijn zoeken naar evenwicht. Wat me meest raakte in jouw getuigenis is dat ons lichaam (ook dat van mij) in staat is om te doen wat er voor mij ‘te doen staat’.
  Dit ervaar ik meer en meer. Wanneer ik in balans ben met wat belangrijk is, lukt alles schijnbaar moeiteloos.
  Als ik daarentegen dingen doe/eet die niet voedend zijn, of onbelangrijk, dan protesteert mijn lijf: moe, ziek, pijn, lusteloos, …
  O lijf, o lijf, o heerlijk lijf! (mijn mantra wanneer olijfjes eet!) xxx

  1. Heerlijk om te lezen lieve Isabelle, je mantra doet ook wel iets met me, de eerstvolgende keer als ik een olijf in mijn mond stop zal zeker deze mantra tevoorschijn komen, dankjewel en liefs, Marijke

 2. Lieve Marijke dank voor het delen. Ik merk dat ik je woorden regelmatig teruglees. Het doet wat met me, het raakt iets in mij. Het ouder worden geeft mij ook een beter contact met mijn lichaam. Acceptatie en luisteren naar wat mijn lichaam zegt ervaar ik als een rustpunt. Hoe jij in je onderzoek staat en de opening om daarin te groeien is zo mooi om te lezen en voelt voor mij nog erg ver weg. Ik ben nog zo zoekende, ik voel me vaak verloren en onprettig en tegelijkertijd biedt mijn lichaam me wel houvast. Ik ga je woorden nog vaak lezen, dankjewel nogmaals hiervoor.

 3. Dank voor de post Marijke, Ouder worden is voor mij ook een zegen. Ik zie het als groei en ben dankbaar voor mijn geboortegeschenk. Mijn liefde voor het leven ontvouwt zich met de dag verder en daarin mogen alle gevoelens verder rijpen. Ouder worden is van grote waarde, in overdrachtelijke zin, alles wat in mij rijpt kan ik uitrijken vanuit doorleefde ervaring. Mijn lijf kan steeds verfijnder voelen en energie waarnemen. De weg naar binnen komt voor mij met de jaren van ouder worden. Het is rijke grond om ouder te zijn en in mijn geval onlangs oma te zijn geworden. Wat geschenk dat het leven doorgaat! Het is een mysterie!

 4. Hoi Marijke, ik herken me in jouw woorden. Ik voel me gezegend, ben al ouder dan mijn vader ooit was, en heb veel ervaringen en wijsheid opgedaan. En ik vind er soms niks aan, ben snel moe en moet de plannen dan bijstellen. Maar wat zijn veel rijpere mensen aantrekkelijk en interessant!

  1. Dag lieve Joke, inderdaad je blijven richten op wat wel kan en zorg hebben voor je lichaam daar waar nodig; met je lichaam mag je het je hele leven ‘doen’, zij is al zoveel jaren trouw aan je, lieve groet, Marijke

 5. niet meer in de spiegel kijken.grapje. Het fijn rustiger en er is steeds minder ego actief. Er gaan mensen om mij heen dood dat zal steeds meer gebeuren.Ik plan niet meer 10 jaar vooruit.De wijsheid die komt met de jaren is ook fijn.En hoe je het ook wend of keert.Iedereen gaat het meemaken als je zo gelukkig mag zijn niet vroegtijdig te sterven.

 6. Hallo Marijke,
  Klopt helemaal. In 2016 heb kanker aan de blaas gekregen, vorig jaar dreigt mijn enige goed oog te worden afgestoten (empatische ophtalmie), maar ik loop nu de 5de keer naar Santiago de Compostela met 2 kg “geneesmiddelen”. Het leven blijft fantastisch, een prachtige levensschool vol uitdagingen. Ik blijf mijn potentieel proberen te leven, waarom niet 124 jaar worden (over 42 jaar) of verlicht worden – volgens Chapiro over een half millioen levens -die weet het ook niet.
  Harte groet uit een koud en nat San Sabastian

  Anutosh

  1. Ja Anutosh geweldig om te lezen, zorg voor je lichaam, maar je er niet door laten leiden en de uitdagingen die er liggen oppakken. Voor nu een mooie tocht! lieve groet, Marijke

 7. Prachtig Marijke! En ik wil eraan toevoegen hoe inspirerend en krachtig je bent naar je omgeving in deze status. Alles wat nodig is is al aanwezig.

 8. Heerlijk, met een glimlach lees ik je bericht. Zo herkenbaar. Het strijden, presteren, vergelijken en bewijzen wordt minder waardoor ik juist meer van waarde ben. Accepteren wie je bent leeft een stuk prettiger voor mezelf en de wereld om me heen. Fysiek inleveren vind ik niet makkelijk, bv dat lopen lastiger wordt door mijn klapvoet. Ook dat is een waardevol leerproces.
  Dank je dat je dit onderwerp hebt beschreven.

  1. Dankjewel Lies, fijn om je reactie te lezen, ik weet natuurlijk dat dit van mensen is, met daarbinnen ieders specifieke ervaring, en reacties maken dat het bevestigd wordt dat we mens onder de mensen zijn en ieder is uniek. Lieve groet, Marijke

  2. Dankjewel Lies, ik weet natuurlijk wel dat dit van mensen is, met ieder daarbinnen specifieke ervaringen, door reacties als b.v. deze van jou, wordt dat nog eens bekrachtigd, mens onder de mensen en daarbinnen een unieke expressie. lieve groet, Marijke

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Pijlers

Abonneer je op levensmail

En we delen met jou support en inspiratie in de vorm van ervaringen, oefeningen, vraag en antwoord, columns en inzichten van onszelf en deelnemers.

Volg ons