Pas op de plaats

27 nov, 2018 door Admin

Iets mag stoppen

Ik sta op een punt in mijn leven waarop me duidelijk wordt dat er iets mag stoppen en iets anders meer aandacht mag krijgen. Ik ervaar geen wezenlijke uitdagingen meer. Wat ligt er onder de oppervlakte te borrelen?

Tijd nemen

Die onderkenning brengt zowel rust als onrust met zich mee. De rust vertegenwoordigt erkenning. De onrust vertegenwoordigt het ‘niet-weten’. Daar neem ik tijd voor. Ik blijf bij het ongemak en volg niet de neiging er van weg te gaan door iets beet te pakken.

Ruimte

In eerste instantie veroorzaakt mijn positie onrust bij mijn collega’s. In tweede instantie nemen we de tijd om tot ons door te laten dringen welke gevolgen dit heeft. Iedereen spreekt hardop uit wat er gemist gaat worden wanneer ik niet meer vanzelfsprekend doe wat ik tot nu toe gedaan heb. Er ontstaat ruimte. 

Oogsten

In het uitspreken van wat er gemist zal worden, krijg ik een onverwachte opsomming van mijn bijdrage tot nu toe. Dat is heel betekenisvol voor me, ik ben diep geraakt. Deze pas op de plaats maken, blijkt een oogst met zich mee te brengen en geeft me voldoening. Een mooie oogst om op verder te gaan. Waar naartoe?

Vertrouwen

Ik heb mijn hart laten spreken en geloof erin dat van hieruit ‘dingen’ op zijn plek gaan vallen. Door mijn pas op de plaats, ontstaat er ruimte binnen het collectief voor iets nieuws, alsook in mijzelf. Ik vertrouw erop dat die ruimte op de juiste manier ingevuld zal worden.

Timing

Eerder dit jaar besloot ik om in december een retraite te gaan doen met Sondra Ray op Bali. Met mijn ‘niet weten’ nu kan ik me geen betere timing voorstellen. Een retraite om me letterlijk terug te trekken uit het dagelijkse en me te openen voor dat wat mag komen. 

Neem jij tijd om ‘pas op de plaats te maken’?
Wat zijn jouw ontdekkingen daarin?

Marijke Heetveld

16 reacties op “Pas op de plaats

 1. Lieve Marijke, wat heb ik veel van je geleerd! Dat blijft bij me. Ook het nog niet hoeven weten heb ik van jou geleerd. Goed dat je
  het nu zelf toepast. Liefs uit Rio de Janeiro. Rommert

 2. Lieve Marijke, wat ontzettend fijn dat je dit met ons deelt. Ik word erdoor geraakt en het inspireert me. Vooral het niet weggaan van het niet-weten door iets anders beet te pakken. Voor mij ligt de uitdaging in korter werken en de tijd die dan vrij gaat komen niet direct op te vullen vanwege het ongemak dat ik niet wil voelen als ik niks hoef/moet doen. Maar ik kijk er naar uit en het verlangen wordt groter het avontuur aan te gaan van niet-weten, meer rust en tijd om nieuwe dingen te laten ontstaan. Ik wens je alle goeds toe op Bali. Liefs Anja

 3. ‘Elke verandering is een vorm van bevrijding. ‘ ik wilde dat (zo gehecht ad vorm als ik ben) nooit geloven, maar durf steeds vaker te erkennen dat het waar is. Bevrijdend omdat het erkenning geeft aan dat we ‘beyond form ‘zijn. Elke vorm ( fysiek / situationeel) is vergankelijk, wat blijft is de Liefde. En de (jouw) Liefde verlicht onverkort, wat we ook doen , waar we ook gaan. Thxxx Marijke! !

  1. Dag lieve Inge, terug uit Bali vergat ik reacties te bekijken en te reageren. Bij deze: wat een heerlijke reactie, dankjewel! zo nu en dan zie ik je op FB langs komen, dan word ik altijd blij. Ik zie je graag, warme groet, Marijke

 4. Wauw Marten wat een mooie stap, nu vertrouwen dat je onderbuikgevoel je gidst naar ‘hoe nu verder’. Ik wens je een mooie tijd! Warme groet van Bali

 5. Lieve Marijke,
  mijn eerste gevoel bij je bericht was verwarring en geraaktheid. Waar stopt ze dan precies mee? En waarom? Wat bedoelt ze exact? Ik realiseer mij nu dat dat mijn patroon is, ik wil (nog steeds) graag controle. Zelf stop ik niet snel ergens mee. Hooguit het een wat minder, het ander wat meer. Maar stoppen? Dank voor deze spiegel. En ik wens je een hele goede, mooie en inspirerende retraite.

 6. Lieve Marijke,
  Mooi, inspirerend en dapper om je tijd te nemen omdat helder wordt dat iets mag stoppen. Dat je ruimte maakt om iets anders op te laten borrelen. Een hele goede retraite op Bali.
  Liefs

 7. Wat zet je het mooi en helder uiteen. Ik herken die plek en mijn eigen drang om meteen in te vullen waar het wel naartoe moet of welke acties er moeten komen. Dank je wel Marijke voor je delen. Ik ben heel beneiuwd wat Bali je gaat brengen. Ik voel me weer geinspireerd meer tijd en rruimte te nemen om dingen te laten ontstaan.

 8. Mooi Marijke, dank voor je delen! Ik herken “de onrust vertegenwoordigt het ‘niet-weten’”. Vanuit de flow van onderduikbeslissingen om in een woongroep (samen) te gaan wonen, mijn huis te verkopen en mijn baan op te zeggen is er nu onrust over hoe nu verder. Ik snak naar innerlijke rust en worstel met het toelaten van het ongemak. Niet de verwachtingen van de samenleving en de mensen om me heen zijn mijn gids, maar mijn eigen verlangen. Pfff, hoe ziet dat eruit? Heel veel rust en inzicht voor jou op Bali! Liefs, Marten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Pijlers

Abonneer je op levensmail

En we delen met jou support en inspiratie in de vorm van ervaringen, oefeningen, vraag en antwoord, columns en inzichten van onszelf en deelnemers.

Volg ons