Leon Gras

Levensmail

30 apr, 2019 door Leon Gras

‘Vrij zijn’ of ‘van slachtoffer naar speler’

Mogelijkheden

Ik fiets vanochtend door de bossen van huis naar mijn ‘werk’ en proef ontroering en blijdschap. Mijn hart jubelt van de ervaring dat ik even helemaal aanwezig ben in alles wat het leven nu is. Met alle uitdagingen met onbekende afloop in het project waar ik me de laatste tijd helemaal aan wijd. Alsof een veld van eindeloze mogelijkheden zich aan mij ontvouwt.

Buitenstaander

Deze staat is niet voortdurend aanwezig. Regelmatig gebeurt er iets en ben ik ineens weer buitenstaander van de situatie. Meteen starten er beoordelingen, ervaar ik problemen en zorgen, zie ik het project vooral als een beperking van mijn vrijheid en heb ik meningen over anderen. Kortom: ik versus de wereld.

Slachtoffer

In die staat ervaar ik mezelf vaak als een slachtoffer van alle omstandigheden. Als ik dan doorga, kom ik in mijn bekende houding van hard werken en flink mijn best doen. Vanuit de voorwaardelijkheid dat ik in ruil daarvoor dan iets van waardering of hopelijk mijn vrijheid terug zal krijgen. Erg vermoeiend.

Ja zeggen

Telkens wanneer ik het zie kan ik weer oefenen om ja te zeggen naar de hele situatie, precies zoals die is, of ik het nu leuk vind of niet, voorbij mijn voorkeuren, met alle mogelijke consequenties, met alles wat ik niet weet, het compleet onbekende.

Speler op het speelveld

In dit proces stribbelt altijd alles even flink tegen… alsof ik, zodra ik de keuze maak mijn vrijheid verlies en alle achterdeurtjes dicht gaan… En dan: dit ben ik nu hier, ik doe het voor niemand, niet ergens voor, maar alleen omdat ik de onredelijkheid van mijn hart volg en ik ervoor kies om het te doen. En sta ik weer als speler op het speelveld.

Vrij Zijn

Dan proef ik weer even die staat van volledig vrij zijn. En zijn de problemen die net nog opgelost moesten worden nu uitdagingen waar ik me aan mag branden, steeds verder en dieper. En zie ik ook weer de bomen van het bos waar ik doorheen fiets.

7 reacties op “Levensmail

 1. ja ik herken het ook. Slachtoffer van de liefde, het gevoel dat ik niet goed genoeg ben voor de man en tevens vol naar mezelf zijn. IK BEN ALLES WAARD en niet minder

 2. Dank voor het delen Leon. Helder en treffend om die wisselwerking tussen gevoels-staten onder elkaar te zien staan. Erg herkenbaar! Mooi om te lezen hoe ook jij, met al jouw ervaring en expertise, dit ook zo beleeft. Vanuit ‘oplossing’perspectief ook fijn om te horen hoe deze ligt in het herkennen (en aanvaarden) van wat er is waardoor de wisselwerking tussen de blik op de situatie kan optreden. Groeten, Hans

 3. Dank Leon,
  Ik zit nu in zo’n situatie van “kiezen”, Kiezen van buitenstaander, slachtoffer, naar speler. Committent uitspreken en leven en daarmee vrijheid, doelgerichtheid en zingeving te voelen.

 4. Hallo Leon óf Mauk
  Bedankt voor deze mooie én oh zo herkenbare levensmail.
  Fijn om het zo herkenbaar terug te lezen en me daardoor te realiseren dat ook ik regelmatig uit verbinding ga en lekker commentaar zit te geven op mijn eigen tribune (+ klagen over …) !!
  Eigenlijk is het in de kern elke keer weer “heel simpel” en terug op mijn speelveld zo bevrijdend om het leven weer als uitdaging en mogelijkheden te kunnen zien.
  Rob

 5. Mooi Leon,
  Ik herken helemaal wat je schrijft en vooral de wisseling tussen slachtoffer en strijder en dan ineens van mezelf mogen houden precies zoals ik ben en met alles erop en eraan en op die manier weer vol in het leven in het zijn te stappen, prachtig !
  Hartegroet van Ila

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Pijlers

Volg ons