dagOpening

27 jul, 2020 door Admin

Wie ben ik?

In gesprek met patiënten, zie ik voortdurend mijn eigen gezicht weerspiegeld, door het scherm tussen ons. Naast dat ik me kan focussen op het gesprek als professional, als de oudere wijze vrouw, komen er gedachtes als ‘ja ja daar zit ze dan, die denkt dat ze heel wat is en wie ben je nu helemaal’. Een voortdurende strijd in mij. Nu zit ik met de vraag ‘wie ben ik’ nu eigenlijk.
Marijke: Die strijd is er natuurlijk altijd geweest, doordat je jezelf steeds meer in beeld ziet, word je je daar bewuster van.
 
Ja, dat klopt.
Marijke: Mooi dat de vraag omhoogkomt ‘wie ben ik’, de meest wezenlijke onderzoeksvraag op het pad van bewuste ontwikkeling.
Identificatie ligt vrij makkelijk op de loer, gezien het woordje ‘ik’, waardoor we zijn gaan geloven dat we die sensaties, gevoelens, emoties, gedachtes, handelingen zijn. Gevolg is vaak dat we ons leven dan leiden vanuit dat ene vernauwde perspectief. Al die verschijnselen hebben echter plaats ondanks jou, ‘het gebeurt’. En jij bent degene die de verschijnselen waarneemt.
 
Als ik niet mezelf zie, dan kan ik grotendeels zijn die ik op dat moment ben. Zodra ik mezelf waarneem, komen die beperkende gedachtes omhoog ‘wie denk jij wel dat je bent’.
Marijke: Je wordt je bewust van dat waar je je tot nu toe onbewust door laat leiden, nu je jezelf zoveel in beeld ziet. Dankzij dit bewustzijn kan heling plaats hebben, heling van de pijn dat je bent gaan geloven dat je niet de moeite waard zou zijn.
 
Dit opent me en geeft lucht. Ik kan verder met zelfonderzoek. Dankjewel.
 
 

Marijke Heetveld
Venwoude Levensschool

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Pijlers

Volg ons